Pivovar Konrad byl se Šafránem ve Strážnici

*  moh - 7.7.2007

Chasníci ze Šafránu tlačí svoji mobilní pípu. Právě míří do areálu muzeaPOJIZEŘÍ - Strážnice - Až do moravské Strážnice na známý folklorní festival vypravil mobilní stánek Pivovar Konrad z Vratislavic n.N. Přivezli si ho krojovaní chasníci z Folklorní souboru Šafrán z Jablonce nad Nisou. Známý pivovar jejich lidové a folklorní aktivity sponzoruje.

Chasníci ze Šafránu tlačí svoji mobilní pípu. Právě míří do areálu muzea     "Na letošním Mezinárodním folklorním festivalu (MFF) ve Strážnici jsme byli tři dny a v sobotu jsme se představili divákům na hlavní scéně v Zahradě asi v hodinovém vystoupení," pochlubil se Aleš Václavík a ještě upřesnil, že se autobusem na Moravu vypravilo 25 členů, včetně mladých z dětského sboru Šafránek.

     Výpravu z Jablonce n.N. jsme zastihli před vchodem do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy. Skupinka mužů sem tlačila pojízdnou pípu. Ve zdejším skanzenu se také odehrával bohatý festivalový program. Bylo tam plno stánků s lidovými řemesly a různými dobrotami. Mužská část souboru Šafrán při návštěvě kováře ve strážnickém skanzenuPředváděly se soubory z celých Čech.

     O pivo Kondrad byl zájem, ale ve Strážnici měl velkou konkurenci. Na mnoha místech areálu měly velké stánky takové pivovary jako třeba pražský Staropramen a hlavně malý jihomoravský pivovar Černá Hora. Ten obsadil i místní hotely.

     Folklorní soubor Šafrán vznikl v Jablonci nad Nisou roce 1995, ale někteří jeho Počasí festivalu přálo a tak se ve Strážnici hrálo  a tancovalo na mnoha místech areálučlenové se zajímají o folklor již řadu let. V roce 1997 byl založen dětský soubor Šafránek. Chodí sem děti od 5 do 15 let. V současné době má Šafrán přibližně 28 členů, z toho je devět členů kapely. Hlavním posláním souboru je uchování lidových písní a tanců z Podještědí, Podkrkonoší a Pojizeří.

      “Hlavně chceme přinášet lidem radost a úsměv, oslavovat krásy života tancem a písní a představovat lidové zvyky z této oblasti,” usmívá se Aleš Václavík. Šafrán dostal pozvání i na 63. ročník MFF Strážnice v roce 2008.

Jiří Mohaupt

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 5.5.2024 16:55:51 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------