Houslař F.X. Drozen má výročí

*  moh - 5.3.2008

Tady se k němu vcházelo a ve výloze pak visely jeho housličky, říká Petr Pešek z Tatobit, který se na houslaře pamatuje.Tatobity – Obecní úřad a občanská družení v Tatobitech připravují na čtvrtek 13. března vzpomínkový večer ke 110. výročí narození významného českého houslaře Františka Xavera Drozena. Tatobského rodáka (1898) si lidé připomenou v pořadu, který se uskuteční na obecním úřadu od 19 hodin.

F.X. Drozen vyrůstal v tvůrčím prostředí. Otec Václav byl kapelníkem a matka Filoména Slavný houslař Drozen ve své turnovské dílničcehudebnicí, hrála na cello a učila na housle. Mladý František se učil řemeslu v dílně u svého pražského strýce Jana Babtisty Vávry a také v zahraničí. Tam získal různá ocenění a píše se, že za život postavil na 500 houslí, včetně mistrovských nástrojů. Drozen zemřel v dubnu 1972.


Po návratu domů měl dílnu mimo jiné na turnovské adrese, dnes Palackého ulici, hned vedle prodejny koření Petra Peška. Ten je také jedním z organizátorů večera. A v něm se v hudební části představí pedagogové ZUŠ ze Semil - Jaroslava Petrásková a Jaroslav Hlůže.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 21:20:13 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------