Kastelán otevřel hrad Trosky

*  moh - 6.4.2008

Trosky – Otevřenými vrátky v hlavní bráně vítal usměvavý kastelán Lubomír Martinek první návštěvníky hradu. Byla sobota 5. dubna ráno a začínala nová turistická sezona 2008. Trosky však tonuly v husté mlze. Až později se vyčasilo a bylo vidět do kraje. Mezi první návštěvníky hradu byly dvě dívky až z Českých Budějovic.

Lubomír Martinek byl rád, že mu sezona konečně začíná. „Už jsme tady byli připraveni otevřít na Velikonoce, ale bohužel počasí nám nepřálo. Musel jsem dokonce odklízet sníh, Tak vás tu vítám, říká kastlán Lubomír Martinekabych vyjel s autem,“ popisuje situaci. Na zasněžených schodech by číhalo na návštěvníky nebezpečí.

L. Martinek jako kastelán působí na Troskách osmým rokem. Podle jeho přání nepůjde letos o žádnou honbu za návštěvností, která se už ustálila kolem 110 tisíc lidí. V letních měsících proto bývá propustnost hradu až na hranici, všude je plno lidí, a výhledy do kraje přes hlavu někoho jiného pak nejsou tím nejlepším, uvažuje nahlas kastelán.

„Jde mi spíš o to, aby se tu lidé mohli v klidu zastavit, pohovět si. Ti citlivější a vnímavější tu mohou dokonce pocítit otisk minulých staletí, které tímto hradem i čedičovými vyvřelinami prošly.“

Petra Pelešková (od leva)a Vlasta Malá přijely z jihu Čech. Ranní Trosky byly v mlzeV létě opět počítá s řemeslnickými ukázkami, malým občerstvením, prodejem medoviny a s oblíbenými šermíři. Na Troskách se také tradičně usídlí se svými opeřenými dravci známý sokolník.

Na vyhlídkové plošině pod věží Panna jsem zastihl Petru Peleškovou a Vlastu Malou. Obě dámy přijely až z Českých Budějovic. „Mám v Semilech babičku, ke které moc ráda jezdím,“ svěřila se paní Petra. Český ráj má od dětství moc ráda a vzpomíná na poutavé vyprávění někdejšího kastelána Ladislava Tomáše, který tragicky zahynul. Ráda sem jezdí před hlavní turistickou sezonou. Dnes měly turistky ještě namířeno na Hrubou Skálu a pod Kozákov k Josefu Votrubcovi, podívat se na jeho sbírku drahých kamenů.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 10:30:26 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------