CELOREPUBLIKOVÉ SETKÁNÍ HISTORICKÝCH PARNÍCH STŘÍKAČEK V SEMILECH

L.  Sluka - 15.4.2008

Pozvánka na celorepublikové setkání historických parních stříkaček v Semilech, které se koná v sobotu 14.června 2008.





Rok 2008 - 135 LET OD ZALOŽENÍ SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ SEMILY I.

CELOREPUBLIKOVÉ SETKÁNÍ HISTORICKÝCH PARNÍCH STŘÍKAČEK V SEMILECH POD ZÁŠTITOU STAROSTY MĚSTA


V tomto roce oslaví Sbor dobrovolných hasičů Semily I. 135 let od jeho založení. A protože jde o významné výročí, rozhodl se navázat na historické tradice sboru, který mimochodem patří mezi jedny z těch nejstarších v naší republice. V loňském roce přivezl svou stařičkou parní stříkačku Smékal z roku 1904 zpět do Semil z Hasičského muzea Chrastava u Liberce a zrenovoval ji, tak snad proto chce na tradice a historii sboru nejen navázat, ale pokračovat v nich i nadále, rozhodl se, že letošní významné výročí bude v duchu páry a parních stříkaček.

Proto si Vás touto cestou dovolíme pozvat na tyto oslavy výročí založení SDH Semily I., Parní stříkačkakteré se budou konat v Semilech v sobotu 14.června 2008 od 9:00 hodin. Celá tato akce je pod záštitou starosty města Semily pana Mgr. Jana Farského a k vidění by mělo být více než 10 unikátních parních hasičských stříkaček, které v odpoledních hodinách uvidíte v provozu. Navíc by mělo jít o největší setkání těchto unikátních parních stříkaček, co se počtu týká, v dosavadní době obnovených tradic těchto parních strojů. Dokonce veřejnost bude mít možnost vidět na vlastní oči parní stříkačku, která nejen pamatuje požár Národního divadla v Praze, ale podílela se na jeho likvidaci.

Slavnostní průvod městem bude vycházet v 9:30 hodin z místního nádraží ČSAD. Část jich bude tažena koňským spřežením, ostatní traktory. Po přesunu celého průvodu do parku „Na ostrově“ bude v rámci doprovodného programu veřejnost seznámena s jejich historií i historií jednotlivých sborů. Zúčastněným sborům budou předány upomínkové předměty. Kulturní vstupy zajistí dechová hudba „Semilská jedenáctka“, semilský pěvecký sbor „Jizeran“, mažoreti „Artrose“ z Hořic, skupina „MAXIM TURBULENC-REVIVAL“ z Bozkova a k oušku se dostane i hudba v rytmu country od kapely „Fous“ z Jablonce nad Jizerou.

Po druhé hodině odpolední budou všechny parní stříkačky rozvezeny po městě na svá stanoviště, odkud se pokusí překonat rekord v dálkové dopravě vody historickými parními stříkačkami s případným zápisem do Knihy rekordů. Semilský sbor již jeden takový zápis vlastní z roku loňského ze Svojanova společně s dalšími 7mi sbory. Nad průběhem celého pokusu budou bdít oči komisařů z Pelhřimova z agentury „Dobrý den“, kteří zajišťují a provozují českou pobočku Knihy rekordů. Vlastní pokus bude zahájen úderem 15-té hodiny čerpáním vody z místní řeky Jizery v prostoru parku „Na ostrově“. Každá další parnička bude nasávat vodu z vlastní požární kádě a čerpat ji hadicovým vedením do kádě další parničky. A tak stále dokola až do cíle trasy, který je na školním hřišti místního Gymnázia I.Olbrachta.

Pro všechny účastníky bude pochopitelně připraveno dostatek jídla, pití, upomínkových předmětů, no prostě vše co k tomu patří. Pro veřejnost bude připravena i soutěž „Podél parních stříkaček“, kdy každý účastník, pokud bude chtít, obdrží u první parní stříkačky průkaz a na každém stanovišti parniček do průkazky obdrží razítko. Ceny si pak budou moci vyzvednout v parku „Na ostrově“, kde bude program pokračovat až do večerních hodin.

Těšíme se na Vás a přijďte s námi oslavit naše výročí a prohlédnout stařičkou hasičskou techniku, kterou jen tak neuvidíte a navíc i v chodu. Co kus, to originál.

Za SDH Semily I.
Ladislav Bruckner – zástupce velitele

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 12:49:06 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------