Hasiči pomohli zachránit památku

*  moh - 4.5.2008

Ivan Kunetka, starosta obce Jan Houška a starosta hasičů Zdeněk Stoklasa těsně po odhalení památky.Krčkovice – Tři dobré sudičky - chalupář Ivan Kunetka, starosta Hrubé Skály Jan Houška a starosta místních hasičů Zdeněk Stoklasa - společně na 1. máje odhalili přemístěnou a restaurovanou lidovou památku. Boží muka stojí na návsi před hasičskou zbrojnicí a ještě nedávno hrozila zřícením.

Boží muka v Krčkovicích a starosta Hrubé Skály Jan HouškaKrčkovice jsou dnes součástí Hrubé Skály a slavnostní událost přilákala mnoho místních i přespolních účastníků. Všichni oceňovali dobrou náladu, občerstvení a hlavně dobroty na grilu. Náves tak připomínala velkou polední party. V jednu chvíli se dokonce ukázalo přes mraky i hřejivé sluníčko.

Barokní kovový krucifix umístěný na velkém kamenném podstavci, zdobený reliéfy tři svatých, původně stával těsně před hasičárnou. Tam se ale stále více nakláněl a hrozilo jeho zborcení. Vinu na jeho nachylování zřejmě měly kořeny nedaleké lípy. Proto už dříve zastupitelstvo Hrubé Skály odsouhlasilo, že se památka přemístí zhruba o pět metrů stranou. Postarali se o to dobrovolní hasiči. Vykopali nové základy a nechali boží muka autojeřábem Františka Drahoňovského z Doubravice přemístit na betonový sokl.

Náves u kapličky připomínla velkou partyO všechno další se opět zdarma postaral kameník, místní chalupář a restaurátor Ivan Kunetka. Ošetření a oživení kamene i litinového křížku by přišlo bratru na sto tisíc korun. Obec tak zaplatila jen pět tisíc za použití jeřábu. Současně se dostalo na ošetření nedalekého pomníku padlého rudoarmejce N.I.Gorochova a ještě k obnovení dřevěného křížku dalších božích muk nad Krčkovicemi.

„Víte, moc si cením toho, že hasiči a chalupáři jsou ochotní pro svoji obec něco dobrého udělat,“ hodnotil sváteční událost starosta Jan Houška. Ještě dodal, že se připravují další úpravy této malebné vsi. Do léta se opravy dočká třeba místní komunikace.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 10:16:03 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------