Dvořák sledoval umění folklorních souborů

*  moh - 23.8.2008

Skoti - Část krojovaných bubeníků z dudáckého souboru Wick RBLS Pipe Band ze SkotskaČeský ráj – Domažlice: V centru chodských Domažlic, kde nedávno probíhal známý folklorní festival Chodské slavnosti 2008, se pohybovali také návštěvníci z Českého ráje. Mezi jinými tam zavítali představitelé turnovského Pěveckého sboru Dvořák Libuše Marhanová a Zdeněk Mrkáček.

Tentokrát byli v roli nadšených pozorovatelů a po dva dny se v Domažlicích obdivovali Trhy - Náměstí pod věží bylo plné lidí a stánkůumění jednotlivých souborů. Zdeněk Mrkáček si navíc z tradičního folklorního festivalu pořizoval pečlivou fotodokumentaci.

Oba umělci - Libuše Marhanová a Zdeněk Mrkáček, vedle učinkování v Pěveckém sboru Dvořák, jsou známí právě tím, že při společných vystoupeních také zpívají lidové písničky. Ve svém repertoáru mají i pěkné písničky mimo jiné i z Domažlicka.

Program letošních Chodských slavností se odehrával na několika scénách – hlavně na Pódiu u brány na náměstí, pod Chodským hradem, v letním kině a v átriu muzea. Hosty a diváky Jiskra - Zpívají  a tančí Plzeňáci ze souboru Jiskranapříklad zaujal špičkový folklorní Soubor písní a tanců Jiskra z Plzně nebo pořad Putování po Chodsku s písničkou a veselým vyprávěním s Kondrádyho dudáckou muzikou. Své umění tisícům diváků rovněž rozdával Mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem. Z Řecka přijel rozevlátý soubor Přátelé tradice Kozani, nebo tanečníci Kud Dragutin Domjanič z Chorvatska. Naopak asi nejvíce rezervovaní byli dudáci ze Skotska.

K Chodským slavnostem patřila svatovařinecká pouť a velké staročeské trhy se stovkou stánků s mnoha řemeslnými výrobky a všemožnými dobrotami, včetně známých chodských koláčů.



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 17:41:23 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------