Baráčníci si dali k výročí novou zvoničku

*  moh - 7.9.2008

Také Jan Ignác z Neuberku si nenechal ujit první zvoněníČejetice – V sobotu 30. srpna 2008 přibyla v Pojizeří nová zvonička. Kaplan Radek Vašinka vysvětil zcela novou dřevěnou sloupovou zvoničku v příměstské části Mladé Boleslavi - v Čejeticích. Zasloužila se o to Vlastenecko - dobročinná obec baráčníků, která tam slavila 85 let od svého založení. Zvonička nese historický zvon z roku 1763.

Marie Terezie se synem Josefem II také společně zazvoniliPůvodní dřevěná zvonička stála na návsi ještě před válkou, postupně ale chátrala až spadla. Starobylý zvonek ulitý pražským zvonařem Janem Jiřím Kühnerem v roce 1763 se potom ozýval z nedalekého kaštanu. Později se zvonek ztratil, protože nebyl zájem udržovat staré a případně církevní tradice. Později se našel v jedné stodole a byl uložen v Muzeu Mladoboleslavska. Zvon je vysoký 28 a široký 37 cm. Na jeho plášti je reliéf anděla strážného a pod ním iniciály zvonaře I.G.K. 1763.

Baráčnické hnutí má v Pojizeří velké tradice a stále se k němu hlásí řada baráčnických obcí tzv. V. župy Václava Budovce z Budova. Konšelstvo v Čejeticích připravilo svěcení nové dřevěné zvoničky jako hlavní obřad svých oslav. Sousedé se sešli v baráčnických krojích a na událost dokonce pozvali rakouskou císařovnu Marii Terezii a jejího syna, císařského regenta Josefa II. Vznešení hosté přijeli do obce v kočáru taženém kladrubským dvojspřežím. Všechny vítal tehdejší majitel malého panství rytíř Jan Ignác z Neuberku, v podání historika Karla Herčíka.

Rychtářka obce tetina Stará dává na oslavách pravomoci ponocnému a drábovi Ten ve svém vystoupení zmínil, že zdejší lidé neměli žádný svatotánek, kde by se mohli modlit k Bohu. Proto nechal v Čejeticích otec Jana Ignáce postavit už v roce 1763 malou zvoničku. Potom rytíř Jan Ignác z Neuberku požádal Marii Terezii, aby společně se synem Josefem II a mladoboleslavským duchovním Radkem Vašinkou zvoničku vysvětili.

Katolický kaplan Vašinka při obřadu mimo jiné uvedl: „Zvony jsou spjaty s životem božího lidu. Jejich hlas nás vyzývá k modlitbě. Svolává k slavení bohoslužeb, oznamuje radostné i bolestné události v životě obce i jednotlivce.
Kdykoliv nás hlas zvonu shromažďuje, máme si uvědomit, že tvoříme společenství s Kristem Kaplan Radek Vašinka žehná novou zvoničku v Čejeticíchi mezi námi navzájem. Dnešní obřad žehnání zvonu nám to má připomenout, že jsme jedna rodina božích dětí…“ pronesl ve svém kázání kaplan Radek Vašinka a přitom kropítkem svěcenou vodou zvoničku vykropil.

To už přidává i panovnice Marie Terezie. „Žehnám tomuto zvonu ať přináší zdejšímu lidu jen samé dobré zprávy,“ a společně s Josefem II třikrát na historický zvonek zazvoní.

Oslav baráčníků v Čejeticích se zúčastnilo hodně sousedů a tetiček v tradičních krojích, nescházelo konšelstvo s rychtářkou, ani dráb a ponocný. Přijeli i hosté ze sousedních obcí pojizerské Budovcovy páté župy.

Jiří Mohaupt

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 9:26:25 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------