Přátelé přírody a památek se sešli na Troskách

*  Talli - 10.10.2008

Oficiální tisková zpráva z průběhu V.mezinárodní konference Památková péče v občanské společnosti TROSKY 2008
Troskovice- První říjnový víkend hostil Český ráj účastníky V.Mezinárodní konference Památková péče v občanské společnosti TROSKY 2008. Večer 3. října patřil vyhodnocení pilotního vzdělávacího celosemestrálního projektu Stavaři a archeologie, který vyešel y jedníní konference TROSKY 2007. Projekt probíha na Fsv ČVUT Praha a byl uskutečněn ve spolupráci se Severočeským muzeem v Liberci za podpory občanského sdružení Paměť Českého ráje a Podještědí a za aktivní spoluúčasti občanského sdružení Ochrana Klokočských skal.Projekt byl zaměřený na konkrétní problematiku ochrany archeologických nálezů, území s archeologickými nálezy a ochranu krajiny v souvislosti se stavební činností a územním plánováním. Výstupem z projektu je publikace Stavař a archeolog zaměřená na základní orientaci stavařů v oblasti archeologie. Na jejím vytvoření se podílela řada odborníků z různých oborů souvisejících s ochranou krajinných hodnot, územním plánováním, ochranou archeologických památek atd. Závěrečná diskuse patřila současnému vývoji kolem obou archeologických nalezišť v obci Příšovice.


Sobotní ranní blok byl věnován problematice vzkrádání archeologických lokalit v průběhu několika tisíciciletí a závěrečný příspěvem Mgr.Kuchaříka nazvaný „Už si nezaseju ani mrkev aneb archeologické mýty kmene Čechů“ byl shrnutím současných problémů mezi obcemi, stavaři, stavebníky , majiteli pozemků a archeology v kontextu platných zákonných norem..
.
Dopolední jednání věnovali účastníci problematice rychlostní komunikace R35 Českým rájem. O svém boji proti zničení unikátní krajiny Českého ráje fererovali Mgr. Aleš Hoření se Správy CHKO Český ráj a zástupci koalice S.O.S: Český ráj. Následovala návštěva hradu Trosky, a tak přímoz věží dominanty Českého ráje mohli účastníci přednášky shlédnout krajinu a na mapách a nákresech si prohlédnout zamýšlené tasováné R35..
.
V zahraničním okénku se nad úlohou jednotlivce při dokumentování památek se zamyslela Mária Loydlová ze sdružení Rondel.,Dále se zájemci dozvěděli Čo noého na Čabradi a Mgr.Martin Mińo z Krajského pamjatkového úradu v Banskej Bystrici shrnul téma Hradné ruiny v súčasnej spoločnosti. Nad úlohou historických opevnění a jejich využití v urbanismu současných měst se při prporovnání chorvatských a českých postupů věnoval Tomáš Šimůnek ze Sdružení pro záchranu hradu Kumburku.
.
Závěrečný blok jednání patřil využítí památek jako středisek enviromentální a ekologické výchovy, Nosným tématem příspěvků MvDr. Bohumila Kubáta a Jaroslavy Kubátové byla spolupráce orgánů ochrany přírody a památkářů s neziskovými organizacemi , místní správou a samosprávou , krajskými úřady a občanny při záchraně kulturní krajiny – tedy přírody i památek v ní . Bouřlivou diskusi vyvolal příspěvek Koloděje – místo a útočiště -příklady naší praxe,který názorně ulázal rekultivaci leité divoké skládky od povrchového sběru a třídění odpadu, přes sanace až po vytvoření parku se zázemím pro koncerty vydělávaní a další kulturní akce..
.
V rámci společenského večera uspořádala Asociace Stolního tance první oficiální mistrovství České republiky se zahraniční účastí v této dosud málo známé stolní hře . Historicky prvním mistrem republiky ve Stolním tanci se stal Per Chip Křičenský , titul vícemistra si odnesl Ondřej Rajcsányi. .
.
Třetí jednací den konference byl spojen s prohlídkou soukromého zámku ve Svijanech. Účastníci konference se mohli sezámit s každodenní realitou vlastnka kulturní pamáky.Velká pozornost byla věnována projektu revitalizace zámeckého parku, plánované mininaučné stezce o Vojtěchu Maškovi a přednášce o metodice ošetřování vzrostlých dřevin na pozemku kulturní památky..
.
V průběhu konference byli také vyhlášení vítězové III. Ročníku mezinárodní dětské výtvarné soutěže Vezmi žlutou barvičku , maluj třeba věžičku aneb památka v krajině a krajina v památce..
Absolutní vítězkou druhé kategorie se stala žákyně Základní školy ul. 28.října v Turnově, absolutní vítězkou kategorie minižáci pak žákyně ze Základní školy v Mírové pod Kozákovem.
Řada ocenění putuje na Slovensko..
Dětské práce jsou až do 10.prosince k vidění v galarii NACH ve třetím patře budovz A Stavební fakulty ČVUT Praha.
.
Všechny školy, které se soutěže zúčastnili čeká do 30.listopadu návštěva členů Občanského sdružení Ochrana Klokočských skal, kteří nejen přinesou ocenění, ale budou také dětem a jejich rodičům přednášet na téma ,,Naše krajina jako památka aneb smtelné hříchy člověka ,,rozumného?“.
.
Hana Talli Hlubučková hlavní koordinátor konference

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 15:06:01 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------