Počátek ledna byl poměrně chladným

*  moh - 20.1.2009

Pojizeří – V první polovině měsíce ledna dosáhla průměrná teplota vzduchu na Turnovsku mrazivých –9,53 °Celsia. Dokládají to aktuální pozorování Josefa Konopky z Bělé u Turnova. Mrazivé dny panovaly nepřetržitě od 26. prosince až do neděle 18. ledna. Většinu dní ležela i souvislá sněhová pokrývka. Příroda si ale s různými výkyvy většinou poradí, o čemž svědčí první obleva.

Josef Konopka (81r.) se amatérskému pozorování projevů povětří věnuje desítky let, pravidelné zápisky hlavně o teplotách vzduchu na Turnovsku si dělá už od patnácti let. Josef Konopka u jedné ze svých měřících stanic na StebniÚhledým písmem a tabulkami popsal desítky linkovaných sešitů. Hlavní informace čerpá z teploměrů poblíž rodinného domku ve Stebni. Poslední léta tyto údaje ještě porovnává s novým místem měření v Bělé u Turnova. Tam nyní s manželkou žije v domě s pečovatelskou službou.

Pro srovnání některých studených roků Josef Konopka například udává, že v letech 1969-70 byla zima dlouhá a velice mrazivá. V prosinci dosáhla průměrná teplota -6,9 stupně Celsia. Přímo rekordní byla tehdy souvislá sněhová pokrývka a to po 127 dnů!
"Patrně ještě mrazivější byl zima roku 1955-56, kdy ranní minimální teploty v Turnově poklesly třeba 9. února skoro ke -30 stupňům C," zmuňuje meteorolog a přidává další postřehy. Například zima v roce 1978 se protáhla až do května. Ještě ráno 11.5. byl sněhový poprašek a 12.5. poslední sněžení. "Vánoce a konec tohoto roku jsou také "památné". Odpoledne ještě sedm stupňů a ve 21 hodin už –15°C. Tedy během osmi hodin klesla teplota v průměru o 22 stupňů! Postaral se o to náhlý vpád arktického vzduchu.
Arktická zima, kdy teplota během dne nevystoupí nad minus 10 °C, byla také v lednu 1985. Tehdy si Konopka zapisuje „po sedm dnů trvale teplotu pod -10 °C a 8. ledna rekord - dosud nezaznamenaný - denní průměrnou teplotu –22 stupňů Celsia.

„A ještě malý souhrn posledních 39 zim. V našem kraji převládají zimy mírné - těch jsem našel 18, teplotně normálních jsem napočítal devět a těch skutečně studených bylo 12. Ta letošní čtyřicátá zatím ukázala v lednu výrazně chladnější tvář.“

Z podkladů Josefa Konopky připravil Jiří Mohaupt.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 14:11:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------