Obrazy Evy Šinkmanové

*  Talli - 17.2.2009

Letošní výstavní sezonu zahajuje Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou přehlídkou tvorby novopacké výtvarnice profesorky Evy Šinkmanové. I když její tvorba není zaměřená pouze výhradně na klasickou techniku olejomalby, ale zahrnuje také lavírované kresby, akvarely a kombinované techniky, tentokrát vystaví především oleje žánrově zaměřené na naše i cizí krajiny a zátiší. Její největší doménou jsou však motivy kytic, zářící různobarevnou paletou barev a tvarů. Většina krajin je motivována Podkrkonoším, ale nechybí ani obrazy ze zahraničních cest, především z Norska, Francie a Itálie.

Podobně jako většina součastných novopackých výtvarníků získávala Eva Šinkmanová své první výtvarné zkušenosti od vynikajícího malíře a učitele Jana Pavlovce. Nejprve začala sama z touhy zobrazit krajinu a její proměnlivé nálady tvořit pastely. Až poté přišly na řadu oleje. Později se také stala členkou Spolku podkrkonošských malířů. Lomnická kulturní veřejnost měla možnost se již s tvorbou jednoho z členů tohoto spolku setkat. V roce 2004 proběhla zde úspěšná výstava výtvarníka Vlastimila Mužíčka. Své další zkušenosti získala autorka převážně na víkendových, ale i týdenních plenérech novopackých malířů.

Slavnostní vernisáž výstavy obrazů doplněných o keramiku proběhne v neděli 1. března od 10 hodin ve vstupní hale muzea.Úvodní slovo pronese PaeDr. Jan Luštinec, spirituály zazpívá Lydie Halamová za doprovodu Marie Čančíkové.<úb>

Výstavu Evy Šinkmanové otevřenou ve dnech úterý až sobota od 9 do 16 hodin, v neděli od 9 do 12 hodin si můžete v Městském muzeu a galerii Lomnice nad Popelkou prohlédnout až do 24. března 2009.

Mgr. Jan Drahoňovský – ředitel muzea

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 4:10:24 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------