19.3.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čtou lidé.

Počet přístupů

2471

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

reklama


www.ceskyraj.info  - Ubytování v Českém ráji
www.primadovolena.cz - Ubytování v České republice 

Vyšlo: 12.9.2013 Rubrika: Zajímavosti

Výprava za libošovických zvonem Prokopem
Libošovice - Na pozvání zvoníka Lukáše Kučery jsem v minulých dnech absolvoval malou výpravu za velkým zvonem libošovického kostela sv. Prokopa. Doprovázel nás ještě Míra Vaněk, který pečuje o webové stránky www.libosovice.cz, a tak mu nic nesmí ujít. Cesta byla tradičně poměrně náročná.

Při svých cestách za zvoníky a kostelníky v Českém ráji se často dostávám do míst, která nejsou běžně přístupná. Hlavně kostelní zvony jsou zavěšené, když ne pod vrcholem věže, tak dost vysoko ve zvonových patrech. K nim vedou točité kamenné schody, které se v posledních metrech mění ve schody dřevěné v lepším případě se zábradlím. Někdy se ke zvonům člověk může dostat jen po příkrém žebříku. Ještě složitější bývá přístup ke zvonům v malých sanktusních věžičkách nad hlavními kostelními prostory.
Na svého průvodce Lukáše musím prozradit, že pracuje jako kuchař v Jičíně. V obci stojí v čele mysliveckého sdružení, které má rozsáhlou honitbu. V den naší výpravy organizovali velkou brigádu, takže už měl od rána za sebou kus práce a fyzického nasazení. Klíče od kostela nám půjčila Libuše Kollová, ředitelka Oblastní charity. 

Výstup začínal kamennými schody ke kůru, kde jsou stále funkční varhany. K ním se potom vracíme při zpáteční  cestě. Stoupáme výš, kamenné schody končí a v dalším patře nás už čekají dřevěné schody. Než začíná Lukáš dál stoupat, všímám si na podlaze nebo opřená o zeď odložená kostelní roucha, a v jednom z rohů odpočívají dvě velká závaží, která dříve poháněla stroj věžních hodin. Už je to dlouho, co se odmlčely…  Na zemi je také dost ptačího trusu, kterého se stoupáním ke zvonovému patru stále přibývá. To je bolest většiny kostelních věží, proto musí být dobře uzavřené proti hnízdění a návštěvám různých nezvaných hostů. 

Lukáš jde první, za ním se opatrně sunu já, v batohu mám potřebnou výbavu, malý foťák s širokoúhlým objektivem a diktafon. Mirek výpravu uzavirá. Vrstva hnojiva na schodech přibývá… To už Lukáš zvedá poklop a mizí v tmavém otvoru zvonového patra. Držím se různě zábradlí a trámů a soukám se za ním. Nic zpočátku nevidím, jen malé záblesky světla přicházejí štěrbinami v dřevěných žaluziích. Až teprve později – kdy se náš zrak přizpůsobuje tmě tak si všímám hmoty velkého zvonu nade mnou. Snažím se různě obcházet a fotit. Lukáš ujišťuje, že podlaha zvonového patra je v pořá dku, ale trus nám všem vrže pod nohama. Blesk malého foťáku dost polyká tma, takže na snímku osvětluje jen nejbližší věci. Půjčuji ho Mirkovi, který je vyšší, a tak může detailněji snímat výzdobu na těle bronzového stařešiny. 
Lukáš se snaží luštit doprovodné texty, moc na to ale nevidí. Podávám mu proto mobil s rozvícenou svítilnou.  A v zápětí zapínám diktafon, protože Lukáš už něco předčítá. 
"1574 - slyším první letopočet a Boleslawy"… starý typ písma, šero a zašpiněný zvon komplikuje mému průvodci identifikaci nápisů na zvonu. Nahlas ale reaguji na slovo Boleslav a vybavuji si dávné zvonaře z Mladé Boleslavi, mimo jiného i Petra…

  "Petr zvonař z Mladé Boleslawy , pokračuje Lukáš... Slyším také Mirka, jak už plánuje další výpravu, s lepší vybavením. Ptám se dál, co se dá na zvonu ještě odhalit. Lukáš i Mirek se snaží zvon různě naklánět, aby byl text čitelnější. Lukáš dál cituje : 

"Tak jest zajisté Bůh miloval svět, že syna svého jednorozeného dal, aby každý kdož věří v něho nezahynul, ale aby měl život věčný. Sv. Jan, kapitola VIII".>

  Druhý nápis zase luští Mirek:   

   "Léta Páně 1574 sdělal jest tento zvon zvonař z Nového Města pražského nakladem Petra Zvonarze WB BOLESLAWY MLADY."

Nápisy a různé reliéfy jsou na čepci, tj. vrcholu zvonu, na jeho boku tak na samém dolním obvodu zvonu- věnci. První zvony byly často bez výzdoby a nápisů. (Zvon Maria v Libuni z r.1495 je anonymní…) Ale už od v 15. století, jak se rozvíjí řemeslná zručnost, zvonaři postupně své výtvory bohatě zdobí. Objevují se latinské a české nápisy, s věnováním, biblickými texty, datují a autorizují se.
V závěru výpravy požádám Lukáše, aby železným srdcem dvakrát udeřil do zvonu. Jeho pěkný zvuk si zaznamenám na  magnetofon. Takhle naposledy Lukáš s Prokopem zvonil při úmrtí prezidenta Václava Havla v prosinci 2011. Stařešina má pěkný hlas a dlouhý dozvuk. Jeho další zvukové charakteristiky si netroufám určit, to si proměřila před časem varhanice a zvonice Zdeňka Nečesaná z Března u Mladé Boleslavi. Jeden čas zastávala funkci diecézního kampanaloga. 
Potom si ještě dokumentuji prázdné místo vedle Prokopa na stolici, kde byl další zvon. Také vysoko v trámoví zeje  místo a visí prázdná dubová hlava od malého zvonku. Také tady se válečné rekvizice podepsaly. Nakonec se opatrně vracíme dolů, první stupně schodů  raději slézám po zpátku a rukama se přidržuji trámů a zábradlí. 
Zastavuji se ještě u barokních varhan, které před tím sloužily v Mladé Boleslavi, ve zrušeném kostela sv.Václava. Do Libošovic byly převezené v létě roku 1788. Varhany jsou stále funkční, jejich konstrukce je přisuzována varhanáři Krásnému z Prahy. Na opravách se v minulosti podílel i známý varhanář Josef Kobrle z Lomnice nad Popelkou. Na velebný nástroj při mších hrála třeba paní Anna Čubanová (*1927), která žije na odpočinku v nedalekých Malechovicích. Je však škoda, že se nepodařilo při opravě kostela v roce 2002, na kterou mecenáš Horáček přispěl částkou více než 2 a půl miliony korun, že se soboteckému vikariátu nepodařilo restaurovat tento velký zvon a věžní hodiny. Libošovice by si hlas svého zvonu určitě zasloužily.
(moh)

* moh
jirimohaupt@volny.cz


Vytisknout článek | *Komentáře pozastaveny | Zobrazit komentáře


Komentáře k článku 

Zobrazit všechny komentáře



K článku nejsou prozatím žádné komentáře...


 


 

nejčtenější

Hrad Kost.
Osmý div světa - Hrad Trosky
Hrad Valdštejn v Českém ráji.
Znovuzrozený Zámek Dětenice
Zámek Humprecht
Jeskyně lásky – Adamovo lože
Zámek Hrubý Rohozec
Hrad Valečov
Mladý truhlář a restaurátor poutal pozornost fotografů
Radeč

doporučujeme



RESTAUROVÁNÍ A OPRAVY NÁBYTKU JABLONEC

UBYTOVÁNÍ V ČESKÉM RÁJI

PENZION TROSKY

UBYTOVÁNÍ NA CHALUPĚ

Klokočské skály

***

Stalking - nebezpečné pronásledování

WWW.ANTIK-KNIHY.CZ
*

krátce ...

15.12.2013 4:47:50
POzvánka na: Den v ráji v ZŠ Rovensko pod Troskami v pondělí dne 16.12.2013 od 15.00 do 16.30 hodin - Den otevřených dveří v budově Základní školy v Rovensku pod Troskami.
24.9.2013 21:44:12
Výstava k výročí 110 let místní dráhy Jičín - Turnov se koná 28.9.2013 a 29.9.2013 na zimním stadionu v Rovensku pod Troskami. Milovníci a milovnice mašinek a strojů si příjdou na své. Občerstvení samozřejmostí. Těšíme se na vaši návštěvu.Více na www.rovensko.cz
8.7.2013 11:42:14
Český ráj v obrazech Libuše Šmejcové : Prodejní výstava obrazů a obrázků rovenské malířky Libuše Šmejcové v městském muzeu v Rovensku pod Troskami. Od 28.9.2013 do 29. 9.2013. Otevřeno: 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.Více na: www.rovensko.cz
31.5.2013 10:33:32
Hrad Rotštejn - Vážení návštěvníci, ve dnech 1.-3.6.2013 bude hrad Rotštejn z důvodu chladného a deštivého počasí uzavřen.
Výstava plyšové štěstíčko je ve dnech 1.-2.6.přeložena na obecní úřad v Klokočí od 10:00 do 17:00.
Turistické známky, střípky a vititky bude možno zakoupit na výstavě.
Děkujeme za pochopení. H.T.Hlubučková,kastelánka
20.5.2013 18:03:00
Tatobity - pátek 24.5.2013 9,30 - 10,30, kdy na parkovišti za OÚ v Tatobitech bude jedna z kontrol Oldtimer Bohemia Rally 2013 FIVA. Krásná historická autíčka, krásné obleky......
9.5.2013 16:47:43
Turnov : Policisté v regionu šetří zvlášť zavrženíhodný čin, a to krádež ozdobných bronzových secesních artefaktů z hrobku továrníka Josefa Boháčka na turnovském Mariánském hřbitově. Továrník Boháček byl ve své domě významný zdejší mecenáš, v roce 1916 obdržel i čestné občanství města. Boháčkovu hrobku spravuje Muzeum Českého ráje jako výraz díků. Továrník mu odkázal v roce 1926 svůj hostinec ve Skálově ulici. Muzeum ho změnilo ve své sídlo. Škoda je odhadována na čtvrt milionu korun!
27.4.2013 17:28:12
Řidiči pozor - Hrubá skála -Odbor dopravní jako příslušný silniční správní úřad informuje, že v době od 1. 5. do 31. 7. 2013 bude uzavřena silnice č. III/27921 z Hrubé Skály do Rokytnice. Důvodem je výstavba nového mostku přes občasnou vodoteč, kterou bude provádět společnost Skanska, a.s. Bezpečný průchod chodců bude v uvedeném místě řešen provizorní lávkou.
4.4.2013 7:32:42
Turnov - Ing. Tomáš Hocke, starosta města, zve občany na setkání, jehož součástí bude projednání studie vnitroměstské dopravy zpracované firmou Pudis. Odpoledne se starostou spojené s veřejným projednáním studie vnitroměstské dopravy se uskuteční ve středu 24. dubna 2013 od 16:00 hodin ve velkém sále KC Střelnice v Turnově.
3.4.2013 10:38:25
Železný Brod - Úplná uzavírka Vaňečkovy ulice - Město Železný Brod dokončuje i. etapu projektu Regenerace panelového sídliště Vaněčkova. V rámci prací bude provedena kompletní rekonstrukce obslužné komunikace. Z důvodu těchto prací bude Vaněčkova ulice úplně uzavřena, a to v období od 25.3. do 31.5.2013. Žádáme občany, aby své automobily odstavovali především v ulici Smetanovo zátiší a omezili parkování za obchodem Norma z důvodu nájezdu stavební techniky. Termín dokončení je určen jako nejzazší, ale společně s dodavatelem se budeme snažit dobu uzavírky maximálně zkrátit. Za způsobené problémy se vám omlouváme.
3.4.2013 10:36:24
Komunitní kompostárna Semily bude od dubna otevřena - „V letošním roce bude probíhat ověřovací provoz celého zařízení, jehož účelem bude nejen ověření technologických procesů kompostování, ale i dostatečnost otevírací doby pro veřejnost a možnost svozu zbytků zeleně z území města.,“ sdělil Ladislav Vacátko z odboru rozvoje a správy majetku. Otevírací doba kompostárny: duben až říjen v úterý od 9:00 hodin do 12:30 a od 13:00 do 17:30 hodin, v sobotu pak od 13:00 do 16:30 hodin. listopad až březen od 12:30 do 15:00 jen každou sudou sobotu
14.3.2013 19:42:22
Výluka na železnici Ve dnech 18. až 22. března vždy od 7.50 do 13.00 hodin budou probíhat na železniční trati v úseku Turnov - Rovensko pod Troskami výluky. Vlaky budou nahrazeny autobusy. Důvodem výlukové akce je výřez stromů podél železniční trati. Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy bude na obvyklých místech.
12.3.2013 19:13:22
Nález skleněných figurek v železnobrodské sokolovně Nečekané překvapení přinesl železnobrodským Sokolům úklid jejich cvičebního svatostánku. Kromě archivních materiálů dokumentujících činnost zdejšího Sokola, byla objevena i krabice s téměř dvěma desítkami skleněných figurek sportovců a sokolíků. O historii a původu figurek zatím nic nevíme, ale pravděpodobně pocházejí časového období 40.–50. let 20.století, a podle stylu provedení nejsou dílem pouze jednoho autora. Námětem nejstarších figurek jsou sokolové v krojích, mladší figurky znázorňují sportovce různých disciplin (některé z nich byly pravděpodobně vyrobeny u příležitosti konání první Spartakiády v roce 1955). Figurky je možné vidět ve sklářské expozici Městského muzea během otevírací doby, nebo po předchozí domluvě. Pokud by se našel pamětník, který by k figurkám mohl poskytnout nějaké další informace, nechť kontaktuje Městské muzeum (tel. 483389081, muzeum@zelbrod.cz).
11.3.2013 17:33:27
Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje Vás zve v pátek 15. března 2013 od 16 hodin do Krajské vědecké knihovny v Liberci ( malý hudební sále ve 4. patře)na přednášku Péče o přírodní a kulturní památky zejména Libereckého kraje očima a rukama NNO věnovanou 25 letům působení NNO v oblasi Klokočkých skal.
- přednáší. Hana Talli Hlubučková, zakladatelka O.s.Ochrana Klokočských skal, vstup volný
4.3.2013 10:30:32
Turnov - Zastupitelé města na svém zasedání ve čtvrtek 28. února 2013 zvolili nového starostu města. Stal se jím Ing. Tomáš Hocke. Ve funkci nahradí dosavadní starostku PhDr. Hanu Maierovou, která po podzimních krajských volbách obsadila ve vedení Libereckého kraje post radní pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu a stala se také náměstkyní hejtmana. Na funkci starostky rezignovala na únorovém veřejném zasedání zastupitelstva města Turnova.


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -